Een strafbeschikking. Niet iedereen kent het woord of weet wat het is, en dat is maar goed ook. Als je een strafbeschikking hebt betekent dat namelijk meestal dat je iets fout hebt gedaan. Zo niet dan is er een foutje gemaakt ergens, en ben jij alsnog degene die moeite moet doen om de zaak op te lossen. Aangezien je het dus niet volledig zelf in de hand hebt (want iedereen maakt fouten) is het wel handig om te weten wat de consequenties van een strafbeschikking zijn. Hieronder staan een aantal van deze gevolgen.
Strafblad
Wat veel mensen niet weten is dat een strafbeschikking gevolgen kan hebben die zichtbaar zijn op je strafblad. Gelukkig is dit niet altijd zo, maar vaak wordt hier niet over nagedacht. In artikel 2, 3, 4, en 5 van het ‘Besluit justitiële gegevens’’ staat aangegeven welke strafzaken geregistreerd dienen te worden op je strafblad. Een samenvatting van deze artikelen leert ons dat alle gevallen waarbij iemand die ouder dan 12 jaar is en als verdachte van een misdrijf wordt gezien met deze situatie te maken krijgt. Daarnaast zijn er ook nog een groot aantal overtredingen die consequenties voor je strafblad hebben. Bijvoorbeeld boetes van minstens 100 euro.
VOG
Een registratie in je strafblad betekent automatisch dat het ook gevolgen kan hebben voor je toekomstige carrière. Het is namelijk tegenwoordig het geval dat bij veel werkgevers een VOG (verklaring omtrent gedrag) wordt vereist wanneer je gaat solliciteren. Het zou dus zo kunnen zijn dat je door een simpele boete je baan als conducteur misloopt, simpelweg omdat de NS haar sollicitanten om een VOG vraagt bij de sollicitatie. Bij veel functies waar je dit helemaal niet verwacht is dit wel degelijk een vereiste. Let dus goed op dat je niet zomaar in de fout gaat, en probeer het te herstellen door in beroep te gaan als het toch is gebeurt!