Heeft u al wel eens nagedacht over een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Veel mensen sluiten een arbeidsongeschiktheidsverzekering af voor het geval ze werkloos worden als gevolg van geestelijke of lichamelijke problemen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering bent u voor een groot deel verzekerd van een vast inkomen mocht er iets voorvallen.

Als zelfstandig ondernemer krijgt u in het geval van arbeidsongeschiktheid vaak geen uitkering van de overheid. U moet zelf zorgen voor een financieel vangnet voor wanneer het mis gaat. Bent u een zelfstandig ondernemer en heeft u eigenlijk nog niet nagedacht over de gevolgen van arbeidsongeschiktheid? Wij raden aan om hier goed over na te denken, mocht het voorvallen dat u bijvoorbeeld een auto-ongeluk krijgt en niet meer kunt werken of bijvoorbeeld te maken krijgt met een burn-out en een aantal maanden niet kunt werken, dan wilt u niet in financiële nood komen te zitten. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt u dit risico af.
Er zijn regelmatig situaties waarin ondernemers lichamelijk ziek worden waardoor de bedrijfsvoering stil komt te liggen (veelal bij eenmanszaken). Dit houdt in dat er geen business wordt gedaan en het inkomen van de ondernemers fors wordt gekort. Dit kan betekenen dat het huis niet meer betaald kan worden of de auto in beslag genomen moet worden door een incassobureau. Dit zijn vervelende situaties die voorkomen kunnen worden door een AOV af te sluiten.  

Er zijn verschillende soorten AOV die aansluiten bij uw wensen. ZO kan je bijvoorbeeld een Traditionele AOV, Uitgeklede AOV of Collectieve AOV afsluiten met elk zijn voordelen en nadelen. Sommige premies zijn bijvoorbeeld aftrekbaar bij de belasting. Ook zijn de regels en eisen per AOV weer verschillend.

 

Wanneer ben je arbeidsongeschikt?

Wanneer het uitvoeren van uw werkzaamheden niet meer lukt bent u arbeidsongeschikt. Dit kan komen door een ziekte of een ongeluk. Daarnaast bent u bijvoorbeeld ook arbeidsongeschikt op het moment dat u zwanger raakt. Het maakt in principe niet uit of de situatie werkgerelateerd is of niet, wanneer u niet kunt werken heeft u recht op een Arbeidsongeschiktheidsuitkering. Een gespecialiseerde beroepsarts kijkt hoe erg de situatie is en bepaald of u gedeeltelijk of volledig vrijgesteld wordt van werk.