Een zakelijke lening kan nodig zijn als je bedrijf groeit en je meer kapitaal nodig hebt. Misschien wil je investeren in een nieuw wagenpark, nieuwe machines of ga je je bedrijfspand uitbouwen. Het kan ook zijn dat er een verhuizing aan zit te komen. Waar je ook geld voor wilt lenen: het is altijd een goed idee eerst na te gaan of een zakelijke lening wel haalbare kaart is.

Waar op letten?

Zakelijke leningen hebben voor- en nadelen. Wie kiest voor een zakelijke lening, moet rekening houden met het toekomstig risico van de lening. Het kan zomaar zijn dat je nu wel aan de betalingsverplichting kunt voldoen, maar later niet. Tegenslagen komen in iedere onderneming voor. Zorg daarom voor een duidelijk plan en zorgvuldige afspraken met de kredietverstrekker.

Let ook op de specifieke voorwaarden van een lening. Sommige verstrekkers hebben strengere voorwaarden dan anderen. Bedenk je of de voorwaarden realistisch zijn en bij jouw bedrijf passen.

De voordelen van een zakelijke lening

Zakelijke leningen hebben ook voordelen. Je hebt snel de juiste middelen in huis om bepaalde gerichte investeringen te doen. Daarnaast zijn deze leningen vaak flexibel als het gaat om aflossingsperiode, looptijd en hoogte van het te lenen bedrag. De tijd dat de kredietverstrekker alleen belt als je moet betalen, is voorbij. Tegenwoordig houden banken en andere verstrekkers een vinger aan de pols om de risico’s steeds opnieuw in te schatten. Dat voorkomt grote risico’s.

Een ander voordeel van een zakelijke lening is dat je een afstand hebt tot de kredietverstrekker. Ondernemers worden vaak verleid om te lenen bij vrienden en familie, maar als dan blijkt dat het geleende bedrag niet terug kan worden betaald, raken onderlinge verstandhoudingen verstoord en bekoelen persoonlijke relaties. Houd zakelijk en privé daarom gescheiden.

Is een zakelijke lening veilig?

Over het algemeen kun je stellen dat zakelijke leningen veilig zijn. De kredietverstrekker geeft je niet zomaar geld en wil goed onderbouwde rapporten en cijfers zien. Daarnaast moeten ondernemers duidelijk maken waar het geld aan zal worden besteed. Ziet bijvoorbeeld de bank er geen heil in, dan krijg je de lening niet.

Het is altijd verstandig om zakelijke leningen te vergelijken. Hoe wordt de verstrekker beoordeeld? Hoe zit het met de rente van de lening? Is elders lenen misschien goedkoper? Natuurlijk mogen ook de voorwaarden niet ontbreken: lees deze zorgvuldig en kijk ook naar de voorwaarden van andere aanbieders. Welke aanbieder past als totaalplaatje bij jou?

Zelf een keuze maken

De meeste ondernemers beschikken over een uitstekend voorgevoel en financieel gedrag. Als een lening onverstandig voelt, is het goed om te wachten en nog eens alle berekeningen erop na te slaan. Plat gezegd: je moet niet nerveus worden van het bedrag dat je gaat lenen.

Het is ook goed te weten dat de meeste, gemiddelde ondernemers, gewoon een zakelijke lening kunnen aangaan zonder al te veel risico te lopen. Maar bedenk je tegelijkertijd ook dat in de toekomst van alles kan veranderen en vraag je daarbij af of je de lasten dan ook nog kunt dragen. Op basis daarvan kun je een weloverwogen keuze maken.