Er zijn meerde manieren om als onderneming de bonnetjes bij te houden. Zo kunnen ondernemers heel simpel het boekhouden gewoon offline doen, zonder internet dus. Ook bestaat er een mogelijkheid om het boekhouden bij de houden in cloud. Voor beide mogelijkheden bestaan er natuurlijk voor- en nadelen, dus die zetten we even voor je op een rijtje.

Voordelen offline boekhouden

Het grootste voordeel van offline boekhouden is natuurlijk het feit dat je geen internet nodig hebt. Je kunt dus overal je administratie mee naar toe nemen en dit bijwerken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken om je internetverbinding. Je bent dus nooit afhankelijk van internet. In principe schaf je bij het offline boekhouden ook maar één keer het programma aan, en hoef je je dus niet druk te maken om maandelijkse kosten. Vaak zijn updates van deze programma’s gratis, of gaat het om een klein bedrag.

Tip: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/boekhoudprogramma/mac-boekhoudprogramma/ 

Nadelen offline boekhouden

Offline boekhouden gebeurt vanaf een eigen computer of laptop. Een groot nadeel kan zijn dat een eigen computer niet goed genoeg is beveiligd, waardoor hackers er makkelijk in kunnen komen. Een online boekhoudprogramma maakt gebruik van grote servers, waar rekening met hackers wordt gehouden. Ook is het samenwerken met een accountant een stuk lastiger, je hebt namelijk alleen zelf toegang tot het programma. Een accountant kan dus niet zomaar bij de gegevens. Een groot risico met offline boekhouden is ook dat je in één klap alle gegevens kwijt bent, denk bijvoorbeeld aan een computercrash of een brand. 

Voordelen boekhouden in de cloud

Een groot voordeel van boekhouden in de cloud is het feit dat de gegevens niet op één device staan. Alle gegevens zijn online te vinden, waardoor je vrijwel altijd toegang hebt tot de gegevens, mits er natuurlijk internetverbinding is. De gegevens kunnen hierdoor ook niet verloren gaan. Als jouw computer crasht, staan de gegevens gelukkig nog in de cloud. Ook op een ander apparaat kunnen de gegevens dan teruggevonden worden. Ook andere mensen kunnen makkelijk toegang krijgen tot de gegevens, waardoor samenwerken erg eenvoudig is. Daarnaast ben je niet in één keer een groot bedrag kwijt voor een programma, maar betaal je maandelijks een bedrag. Dit bedrag is daarnaast ook opzegbaar, dus ook al maak je er niet lang gebruik van, wordt er geen geld weggegooid.

Uitgelicht: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/boekhoudprogramma/offline-boekhoudprogramma/ 

Nadelen boekhouden in de cloud

Het grootste nadeel is natuurlijk dat er altijd een internetverbinding nodig is om bij de gegevens te kunnen. Als je de boekhouding wil bijwerken, zal je altijd toegang moeten hebben tot het internet om dit te doen. Ook is er een risico dat de leverancier zich niet aan de regels houdt, waardoor de gegevens niet goed beschermt kunnen zijn.