Iedere ZZP’er heeft er op een bepaald moment mee te maken gehad: een gebrek aan freelance opdrachten. Vooral als je net een bedrijf hebt opgezet lijkt de interesse ver te zoeken. Maar er kan ook sprake zijn van een dip in klanten als je al een tijdje actief bent. Het is dan geen goed idee om achteruit te gaan zitten en te wachten tot de situatie verandert. Als je actief achter freelance opdrachten aangaat dan zorg je er niet alleen voor dat dit nu weer begint te lopen, je bouwt ook een basis op waardoor dat op de lange termijn ook zo is.

Freelance opdrachten via een platform

Er zijn een groot aantal online platforms waar opdrachtgevers hun freelance opdrachten kunnen publiceren. Ga op zoek naar de platforms die bestaan in jouw vakgebied en schrijf je in als freelancer. Je loopt de opdrachten door en zie je één die bij je past, dan reageer je daar op. De opdrachtgever kijkt naar de reacties en kiest een freelancer uit om verder mee te gaan. Dit soort verzamelplaatsen van freelance opdrachten zijn ideaal als je net begint. Door goede beoordelingen te krijgen bouw je een reputatie op en wordt de kans groter dat een volgende opdrachtgever jou uitkiest.

Netwerken

Maak gebruik van je bestaande netwerk van oud-werkgevers, -klasgenoten en –collega’s. Vergeet je familie en vrienden niet en ook de kassière bij de supermarkt waar je altijd even mee kletst. De mensen in dit bestaande netwerk zijn je ambassadeurs. Vertel ze zoveel mogelijk over wat je doet en hoe je heet en ze zullen je in de toekomst aanraden aan anderen. Freelance opdrachten krijg je ook door je bestaande netwerk uit te breiden. Dat doe je door deel te nemen aan congressen, bijeenkomsten en beurzen in je vakgebied, maar ook tijdens verjaardagen en als je je kinderen van school haalt. Veel van je opdrachten komen van hoor en wederhoor en je netwerk is dan essentieel.

Benader je doelgroep

Jouw ideale doelgroep komt iets te kort en jij hebt de oplossing. Deze oplossing vat je samen in een aantal unique selling points en deze punten publiceer je op je website, via een online brochure of een e-mail. Met die marketingmaterialen benader je je doelgroep. Je kunt freelance opdrachten binnenhalen door een mailinglijst op te zetten en te onderhouden, door actief te zijn op sociale media, door aan SEO te werken en zelfs door potentiële klanten op te bellen. Je krijgt er op zijn minst meer bekendheid van.

Between | De succesvolle verbinding tussen talent & opdrachtgevers.

Ga de concurrentie aan

Door actief achter opdrachten aan te gaan zorg je ervoor dat iemand voor jou kiest en niet voor de concurrent. Je creëert bekendheid, bouwt een reputatie op en dat werpt ook in de toekomst nog vruchten af. Met een sterk netwerk, door contact te onderhouden met je doelgroep en actief te zijn op een platform beginnen ook de freelance opdrachten snel te lopen.