De discussie rondom de pensioenleeftijd wordt elk jaar weer hevig besproken. Er lijkt geen einde aan te komen en het zal niet lang meer duren of we mogen helemaal niet stoppen met werken. We hebben het daarom regelmatig over de pensioenleeftijd. We hebben er allemaal een mening over, maar weten we eigenlijk wel hoe ons pensioen in elkaar zit? Je weet waarschijnlijk dat je zelf een pensioen opbouwt en ook de AOW is vast wel bekend, maar wist je dat het ook mogelijk is om een aanvullend pensioen op te bouwen? De eerste twee potjes met geld kennen we allemaal, maar van het derde potje hebben velen nog nooit gehoord.

Opgebouwd pensioen en AOW

Potje 1 en potje 2 zijn eigenlijk de standaard manier om een pensioen op te bouwen. Zodra je in dienst bent bij een bedrijf wordt een pensioen opgebouwd. Dit is het eerste potje. Er wordt een deel van je loon in je pensioen geïnvesteerd zodat je nog altijd een inkomen hebt als je de pensioenleeftijd behaald hebt en niet langer hoeft te werken. Dit potje is een investering in de toekomst. Het tweede potje komt van de AOW. De Algemeen Ouderdomswet is opgericht om iedereen die de AOW-leeftijd behaald heeft, financieel te ondersteunen. Dit potje komt dus van de overheid. Deze twee potjes samen worden je pensioen genoemd.

Aanvullend Pensioen

Er is echter ook een derde potje wat nog extra bovenop je pensioen kan komen. Het gaat hierbij om je aanvullend pensioen. Ook dit potje moet je zelf opbouwen, maar je kunt bij een aanvullend pensioen zelf bepalen hoeveel je investeert. Bij het standaard pensioen is de investering afhankelijk van je loon. Een aanvullend pensioen zet je zelf in elkaar. Je kunt ervoor kiezen om één keer een bedrag in te leggen of om maandelijks geld te investeren. Er zijn verschillende banken die een aanvullend pensioen aanbieden, waaronder ook Brand New Day. Het aanvullend pensioen heeft ook belastingvoordelen waardoor je nog meer geld kunt besparen. Het is dus niet onverstandig om de mogelijkheden te bekijken. Je wilt na een leven van hard werken namelijk niet financiële problemen krijgen door een slecht pensioen!