Als je wil beleggen, hoef je helemaal niet naar de beurs. Tegenwoordig kun je namelijk eenvoudig, snel en met een klein bedrag online beleggen. Dit doe je bij een broker. Meer over het beleggen bij een broker, lees je op deze pagina. Zo lees je niet alleen wat een broker is, maar ook hoe je een goede broker vindt en hoe je kunt starten met beleggen bij deze broker.

Wat is een broker?

Een broker is een financiële instelling. Dit bedrijf treedt op als tussenpersoon tussen de beurs en jou als belegger. Wil je online beleggen, dan maak je een account aan bij een broker. Vervolgens kun je aankoop- en verkooporders indienen bij je broker. De broker voert deze voor jou uit, op de beurs. Hier betaal je de broker een klein bedrag voor.

 

De meeste brokers hebben een groot aanbod beleggingsproducten. Bij deze brokers kun je in aandelen investeren, maar ook in obligaties, cryptomunten, valuta en ga zo maar door. Door in meerdere beleggingsproducten te investeren, zorg je voor spreiding in je portefeuille. Zo beperk je het risico dat bij beleggen komt kijken.

Een goede broker zoeken

Het is erg belangrijk een goede broker te zoeken. Een goede broker is betrouwbaar, gaat goed met jouw geld om en heeft een groot aanbod beleggingsproducten. Door diverse brokers met elkaar te vergelijken, vind je vanzelf de beste partij. Hier kun je een online rekening openen, om vervolgens te starten met beleggen.

 

Enkele populaire brokers zijn Plus500, DeGiro en eToro. Zeker Plus500 heeft een groot aantal Nederlandse beleggers in het klantenbestand.

Een rekening openen bij een broker

Voor je kunt starten met beleggen, moet je een rekening openen bij een broker. Hier zet je vervolgens geld op. Dit kan 100 euro zijn, maar je kunt ook 1000 euro of meer op je online rekening zetten. Het geld dat je op je online rekening zet, kun je later verhandelen. Zet alleen geld op je rekening dat je kunt missen, want je weet natuurlijk niet of je winst gaat maken met jouw investeringen.

 

Bij de meeste brokers moet je minimaal 100 euro op je rekening storten. Houd hier rekening mee.

Aan de slag: oefenen met een demo-account

Je kunt direct starten met beleggen als je geld hebt gestort op je online beleggingsrekening, maar wij raden je aan eerst te oefenen met beleggen. Bij de meeste brokers is dit mogelijk met een demo-account. Een demo-account is gratis en als je met dit account belegt, zet je fictief geld in. Maak je verlies met jouw beleggingen, dan ben je dus niet echt je geld kwijt.

 

Ook handig: met een demo-account leer je het handelsplatform van een broker goed kennen. Heb je nog nooit online belegd? Dan is dit zeker handig, want het handelsplatform van een broker kan vrij ingewikkeld zijn door de vele beleggingsproducten waar je in kunt investeren. Oefenen met een demo-account is dan ook zeker geen overbodige luxe.

 

Als het oefenen met een demo-account goed gaat, kun je jouw echte geld inzetten om beleggingen te doen. Nu weet je in ieder geval waar je op moet letten bij het online beleggen en dit maakt de kans op een aanzienlijk rendement beduidend groter.